NA ZONNESCHIJN KOMT ZONNESCHIJN

Begonnen als onschuldig experiment van Jan Wallyn en enkele schoolvrienden, is On The Roof anno 2019 een collectief met vele gezichten.


In langvervlogen tijden, ook wel eens 2006 genoemd, besliste Jan Wallyn impulsief om met vier vrienden uit de middelbare school hun uitlaatklep te vertalen naar een podium op de jongerenwedstrijd Kunstbende. Verrast door hun succes, mocht On The Roof de nationale hoofdprijs in de categorie ‘dans’ mee naar huis nemen. De vele positieve reacties na hun eerste avontuur waren de vonk om deze jonge bende hun ambities te doen ontvlammen. Het dansbeest kriebelde en de jacht op podia was geopend! On The Roof maakte naam in Meise en omstreken en enthousiaste dansers wilden de groep vervoegen. De speelse bende begon organisch wekelijks samen te repeteren en de groep bleef uitbreiden. Later datzelfde jaar verwezenlijkte de jonge choreograaf zijn eerste droom; een eigenzinnige dansschool was geboren.

Terwijl On The Roof steeds meer leden mocht verwelkomen, werd Kunstbende een jaarlijkse traditie. Drie Brusselse overwinningen en twee nationale prijzen later, breidde niet alleen het ledenaantal maar ook On The Roofs publiek uit. In 2009 werd oprichter Jan als choreograaf uitgenodigd om dansprojecten te begeleiden in Rwanda. In datzelfde jaar werd On The Roof gevraagd om een choreografie te bedenken en te regisseren voor de wereldbeker voetbal in Zuid-Afrika. Ook co-On The Roof’er Jolien Jaspers deelde in die unieke kans als Jans persoonlijke assistente. Na deze leerrijke maar vooral onvergetelijke buitenlandse ervaringen, stortte het bruisende danscollectief zich op zijn eerste grootschalige productie in België. De aangrijpende ervaringen in het buitenland mondden in 2010 uit in een universeel ontroerend dansverhaal: ‘In This World’. Aan de zijde van Rwandese choreograaf Wesley Ruzibiza danste Jan samen met On The Roof het mooiste verhaal. De veelbelovende, jonge dansschool kreeg GC De Muze twee maal uitverkocht en de belangstelling nam toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ondertussen stond On The Roofs artistieke en leergierige brein niet stil. Een nieuwe benadering wekte de aandacht van de jonge dansers: de ontwikkeling van bewegingsworkshops om choreografie op een andere manier te benaderen en de zoektocht naar technieken om dansaspecten te kunnen doorgronden met als bedoeling ieders innerlijke choreograaf te kunnen ontdekken. Met een lerarenopleiding in zijn rugzak, spitste Jan vervolgens dit onderzoek toe op kinderen en ontwikkelde hij een eindwerk rond autochoreografische technieken dat bekroond werd door de Vlaamse Overheid. Intussen zijn zulke creatieve ateliers On The Roofs stokpaardje geworden.

Na een heleboel prijzen en erkenningen drong de nood om een VZW te worden zich op. Jelle Coppens (penningmeester) – On The Roof’er van het eerste uur – en Francesca Verbelen (secretaris) schaarden zich achter bezieler Jans aspiraties. Het solide triumviraat tekende duidelijke doelen uit en was hongerig! Het eerste grote project werd meteen een voltreffer. Bewegingstheater ‘WALK!’ vulde GC De Muze deze keer drie maal tot de nok toe. Onder het motto ‘een podium met professionele omkadering voor geëngageerde dansers’ verenigden zestien geïnteresseerde dansers over heel Vlaanderen zich onder het moederschip On The Roof, en dat werd voor alle partijen een verrijking.

 in this world © Tom De Cort

Het videoproject dat in iemands achtertuin begon, eindigde in een nationaal televisieproject met meer dan tweehonderd dansers.

MINUTEOFMOVEMENT © Maël Robijns

ON THE ROOF vzw is een jonge bende dansminnend geweld dat dansuitwisseling wil promoten en toegankelijker maken.

2012 was het jaar van de VZW, van WALK!, van de projecten die drukletters waard zijn. 2013 werd nóg beter. De dansschool wordt omgedoopt tot Dansforum is ondertussen slechts een van de vele projecten geworden.

 

Om dans nog dichter bij de mensen te brengen, kwam het idee van MINUTEOFMOVEMENT naar boven drijven. Dit online videoproject zou On The Roof voorgoed veranderen. Elke maand werden er 60 seconden dans in beeld gebracht op een cinematografische manier. Na enkele edities pikte Danspunt vzw het project op en gaf On The Roof de kans dit project op grotere schaal te producen. De video's werden een nationale wedstrijd waarin dansindividus en -groepen hun eigen minuutuitgave wonnen en de rage vergrootten. Uiteindelijk duurde het niet lang meer vooraleer Vlaamse cultuurzender Cultuur 7 het project op hun antenne bracht. Dit gedurende anderhalf jaar op dagelijkse basis. Het project duurde 21 maanden, mobiliseerde meer dan 200 dansers, 30 make-up artists en 4 cameramannen.

 

Geïnspireerd door de talkrijke ontmoetingen en boeiende maar fragile creatieprocessen dat MINUTEOFMOVEMENT met zich meebracht, besloot Jan een voorstelling te maken over kwetsbaarheid. Een auditiecall voor de voorstelling if unlayered, brachten dansers van over heel het land samen. Zes van hen gingen verder en creëerden een voorstelling die zich als een levende tentoonstelling maar liefst 15 keer liet opvoeren. Locaties zoals het Muntplein, het Centraal Station van Brussel, het Elisabeth park aan de basiliek van Koekelberg, het adembenemende gemeentehuis van Schaarbeek en diverse musea in Zuid-Afrika maakten van het expoparcours een fascinerende ervaring.

Tussen 2014 en 2018 organiseerde ON THE ROOF vzw vier keer OTRDF, een bij dansers en Brusselaars ondertussen geijkte afkorting voor ON THE ROOF Dansfestival. Dit bruisend festival sensibiliseert dansers tot genre-overschrijdende ontmoeting om tot vernieuwing te komen. De kaap van 1000 bezoekers, en 250 podiumartiesten werd de laatste editie bereikt. Ons vijfde jubileum zal plaatsvinden in het voorjaar van 2020.

if unlayered © ON THE ROOF vzw

© ON THE ROOF vzw